cara pasang iklan google adsense

assalamualaikum.. TUTORIAL CARA  PASANG IKLAN GOOGLE ADSENSE DALAM ARTIKEL Ramai nya rakan blogger yang dah lulus akaun google adsense .Tahniah semua… Yang belum lulus tu InsyaAllah sikit hari lagi rezeki korang. Tapi bukan semua orang tahu macam mana nak pasang iklan google adsense di blog. Untuk hari ni saya nak kongsikan cara betul pasang iklan google adsense didalam artikel supaya kita boleh menjana lebih lagi keuntungan dengan iklan dari google adsense ini.

Saya pun sebenarnya bukan pandai sangat.tapi sebab saya kerap tukar template blog , jadi dah beberapa kali masuk kan iklan adsense di bahagian dalam artikel tiba-tiba rasa macam dah pandai pulak.hahahah.

Tutorial ni khas untuk kawan-kawan yang minta saya ajarkan .Yang tak paham boleh rujuk gambar ye..


TUTORIAL CARA  PASANG IKLAN GOOGLE ADSENSE DALAM ARTIKEL

1- Mula-mula log in ke akaun Google Adsense korang.

klik pada “my ads

Klik pada +new ads unit 

 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel

2- Pilih in article ads

 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel

3- Sekarang edit paparan iklan korang ikut citarasa korang . Letak nama dulu untuk iklan korang tu dibahagian  “Ad Unit Name” ..saya letak nama DALAM ARTIKEL supaya senang nak cari .
 Terserah korang nak edit macam mana.Nak kaler biru, kaler hitam , font besar ,kecik terpulang pada korang.

Kemudian klik pada SAVE AND GET CODE

 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel

4- Lepas tu korang akan sampai ke laman di bawah ni..Yang ada code Google adsense korang.

 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel

5- Sekarang  kita nak PARSE dulu code iklan  adsense korang tu. Korang klik link ni..PARSE HTML FOR BLOGGER XML TEMPLATE .. Pergi semula kat laman google adsense korang tadi dan copy code yang dalam langkah ke 4 tu..
Lepas copy klik pada I’m Done.
Paste code tadi diruangan untuk parse tadi dan klik pada PARSE CODE HTML..(rujuk gambar bawah ni)

Terus code adsense korang jadi macam atas ni..

tinggalkan sekejap laman PARSE ni.

TUTORIAL CARA  PASANG IKLAN GOOGLE ADSENSE DALAM ARTIKEL

6- Sekarang buka korang punya Blogger  dan pergi pada Theme.

Klik pada Edit HTML

Kemudian klik kiri mana-mana bahagian dalam kotak html korang tu Lepas tu  tekan seretak CTRL+ F
keluar la kotak search dalam tu..

Dalam kotak search tu cari code ini <data:post.body/> kemudian tekan enter .

Code ni biasa nya ada 3..dan korang ambik yang ke tiga.

Nak ingat yang mana satu code yang ketiga tengok nombor tepi dia tu..

 tutorial cara pasang iklan google ansense dalam artikel

Tengok gambar atas ni..Yang kat atas sana kotak search. bila korang tekan enter dia akan highlight mana satu code yang korang cari.Tekan enter sekali lain dia akan gerak ke code yang kedua.tekan enter lagi dia gerak ke code ke tiga.

Code ke tiga saya di nombor 2169…Korang punya mungkin kat nombor  lain..

Sekarang korang berhenti kat code ke tiga tu..

7- Gantikan code <data:post.body/> dengan code bawah ni.

<div expr:id=’&quot;post1&quot; + data:post.id’/>
<div class=’googlepublisherads’ style=’margin:20px 0′>
<center>
–Letakkan kod unit adsense hasil parse disini–
</center>
</div>
<div expr:id=’&quot;post2&quot; + data:post.id’><data:post.body/></div>
<script type=’text/javascript’>
var obj0=document.getElementById(&quot;post1<data:post.id/>&quot;);
var obj1=document.getElementById(&quot;post2<data:post.id/>&quot;);
var s=obj1.innerHTML;
var t=s.substr(0,s.length/2);
var r=t.lastIndexOf(&quot;&lt;br&gt;&quot;);
if(r&gt;0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+4);}
</script>

Maknanya code yang korang cari tadi kat kotak search tu korang  gantikan dengan code yang saya bagi ni.Copy  paste je.sekian terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *